divendres, 23 de març del 2012

CONTROL DE MEDI-TEMA 7 -DIVENDRES 30 DE MARÇ

                                                        

Aquest divendres 30 de març farem el control del tema 7 de medi ( Les forces i l'energia). La propera setmana ( dimarts i dijous acabarem el tema i repassarem per al control). Podeu començar a estudiar el següent:

  • Pàg 92 .  : Què fan les forces? Fan que els objectes comencin a moure's ( moure una pilota de futbol amb el peu) i fan que s'aturin ( aturar amb les mans una pilota). Què és la força de fregament? la terra exerceix una força que va frenant els objectes en moviment ( ex: pilota que roda pel terra).
  • Pàg. 93: Com actuen les forces ? a) Per contacte (ex: una raqueta que copeja la pilota de tenis) o b) Per distància ( imants)/ Què és la força de gravetat? és la força que causa que els objectes siguin atrets pel terra.
  • Pàg. 96: Què és l'energia? És la causa que hi hagi canvis en l'entorn. Hi ha 6 tipus d'energia: 1) mecànica ( en tenen els cossos en moviment com el vent), 2) Química ( combustibles com el carbó)3) Calorífica ( energia que s'emet en forma de calor, estufa) 4) Elèctrica (aparells elèctrics com l'aspiradora), 5)Nuclear ( com l'urani), 6) Lluminosa ( energia de la llum),
  • Pàg 97: Les transformacions de l'energia: L'energia es transforma en altres tipus d'energia . Ex: ventilador ( l' energia elèctrica quan està endollat es transforma en energia mecànica quan les aspes es mouen). Estudiar els exemples de la pàg. 97.
  • Pàg 98: Les fonts d'energies . Poden ser 1) renovables si no s'esgoten com la llum del sol o vent i 2) no renovables si s'esgoten com el petroli. Saber quins són combustibles ´fòssils ( carbó, petroli, gas natural)
  • Pàg. 99: Energia elèctrica ( on es produeix) i les diferents centrals.
  • Pàg. 99. El consum responsable de l'energia ( la crema de combustibles produeix diòxid de carboni i això fa que s'escalfi el planeta), el problema de la contaminació i l'esgotament de combustibles fòssils.
Pensau a mirar els exercics fets a classe i les fitxes i estudiau els REQUADRES VERDS !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada