dissabte, 28 d’abril del 2012

CONTROL DE MEDI-DIVENDRES 4 DE MAIG



Aquest divendres 4 de maig a segona hora farem el control del tema 8 ( La llum).
El dimecres i dijous repassarem per al control i corregirem les activitats pendents.

Què heu d'estudiar?

-De la pàg. 106 heu de saber que:

* La llum es desplaça, és a dir, que viatja en totes direccions i en línia recta . * La llum recorr 300.000 quilòmetres en un sol segon.

* Els objectes poden ser de 3 tipus segons com es comporten davant la llum: a) transparents: la llum els travessa fàcilment i a través seu es veuen les formes dels objectes, b)translúcids: els travessa una part de la llum, però les formes dels objectes es veuen borroses c)opacs: la llum no es travessa. Darrera seu es forma una ombra.

-De la pàg.107 heu de saber:

* Què és la REFLEXIÓ de la llum?:
És el rebot que experimenta la llum quan xoca amb un objecte opac. Nosaltres veim els objectes perque la llum els il.lumina i els raigs de llum xoquen amb l'objecte i una part dels raigs ens reflecteix ( rebota) i ens arriba als ulls.

Mirar dibuix. pàg.107.

* Què és la REFRACCIÓ de la llum?

És el canvi de direcció de la llum quan passa per un material transparent. Un exemple de refracció és quan col.locam un llapis dins un tassó de vidre amb aigua. Els raigs de llum en passar pel tassó canvien de direcció i pareix com si el llapis estigui romput.

 Un altre exemple de refracció seria el que succeeix quan la llum passa per una lent ( d'ulleres). Els raigs de llum travessen la lent i canvien la direcció. Mirar dibuix pàg.108 exercici número 4 (lents).

Hi ha lents convergents ( els raigs de llum entren en línia recta per la lent i surten concentrant-se en un punt) i les lents divergents ( els raigs de llum entren en línia recta per la lent i s'obrin en sortir).

* Repassau les activitats de la pàg.107 (1,2) i les activitats de la pàg 108 (1,2,3,4).

-De la pàg 110 heu de saber:

*La llum blanca està formada per tots els colors. Això ho sabem quan feim passar la llum per un prisma (dibuix 1 de la pàg.110) i el projectam sobre una paret blanca , es veuen els colors de l'arc de Sant Martí.

* Els colors bàsics de la llum són el vermell, el verd i el blau ( a partir de mesclar aquests colors entre ells surten tots els altres colors).

- De la pàg. 111 heu de saber:

* Els colors dels objectes es veuen perquè: - Quan la llum arriba a un objecte, una part de la llum s'hi reflecteix (= rebota cap a nosaltres) i una altra part és absorbida ( es queda dins l'objecte). Així el color de què veim un objecte és el color de la llum que aquest objecte reflecteix (= que rebota cap a nosaltres).

 Exemples: Un objecte blau reflecteix( rebota cap els nostres ulls) la llum blava i absorbeix ( es queda a dins l'objecte)la llum de tots els altres colors.

Exemples: Un objecte blanc reflecteix igual la llum de tots els colors ( tota la llum de tots els colors rebota cap a nosaltres) mentre que si veim un objecte negre és perque tota la llum de tots els colors és absorbida per l'objecte ( es queda dins l'objecte i no rebota cap a nosaltres). Mirau els dibuixos de la pàg. 111.

Pensau a estudiar els requadres verds. El pròxim dimecres corregirem les activitats 1,2, de la pàgina 111 i l'activitat 2 de la pàgina 112.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada